La Bayadere

24/06/2023

21:00 - 23:00

Θερινό ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής

5 ευρώ

 

Αγαπημένοι μας φίλοι , καλησπέρα. Σας καλωσορίζουμε στην καλοκαιρινή παράσταση της σχολής μας για να γιορτάσουμε το κλείσιμο άλλης μιας χορευτικής χρονιάς.

Φέτος θα σας παρουσιάσουμε ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα του κλασικού ρεπερτορίου τη Μπαγιαντέρα (La Bayadére ).

To έργο αυτό χορογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον Marius Petipa σε μουσική του Ludwig Minkus και παρουσιάστηκε το 1877 στην Αγία Πετρούπολη.

Από τότε πολλοί διάσημοι χορευτές και χορογράφοι δημιούργησαν τη δική τους εκδοχή του έργου διατηρώντας πάντα τη βασική δομή του Marius Petipa. ‘Ετσι ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να παρουσιάζεται από πολλά θέατρα ανά τον κόσμο και να αποτελεί ένα αριστουργηματικό μπαλέτο με πλούσια υπόθεση, χορογραφία, χρώματα, σχήματα και κοστούμια.

Η εκδοχή στην οποία βασιστήκαμε για τη δημιουργία της σημερινής παράστασης είναι αυτή του Rudolf Nureev που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Όπερα του Παρισιού το 1991 και αποτέλεσε το αντίο του μεγάλου αυτού χορευτή στον κόσμο καθώς λίγες ημέρες μετά την πρεμιέρα πέθανε.

Η φετινή χρονιά ήταν μία από τις πιο γεμάτες που έχουμε ζήσει τα 18 χρόνια που λειτουργεί η σχολή.

2500 ώρες διδασκαλίας, σεμινάρια, η πραγματοποίηση του 1ου  Φεστιβάλ Χορού στην πόλη μας Dancing Routes Komotini, ατέλειωτες πρόβες.

Τους τελευταίους τρεις μήνες δάσκαλοι και μαθητές εργαστήκαμε σκληρά για το σημερινό αποτέλεσμα. Οι αίθουσές μας γέμισαν από φωνές, χαμόγελα , προσπάθεια και προσδοκίες . Νέες φιλίες προέκυψαν στη διαδρομή και δημιουργήθηκε μια δυνατή ομάδα που απαρτίζεται από χορευτές ερασιτέχνες κι επαγγελματίες όλων των ηλικιών.

Αυτή είναι η ομορφιά του χορού. Να φέρνει κοντά τους ανθρώπους, χωρίς να έχει σημασία το φύλο ή ηλικία τους, με μια κοινή γλώσσα. Τη γλώσσα του σώματος. Και αυτή είναι η δύναμη της τέχνης και του πολιτισμού. Μας βελτιώνει ως ανθρώπους και κάνει τη ζωή μας πιο πλούσια.

Σας καλώ λοιπόν για τις επόμενες δύο ώρες να βάλετε όλα αυτά που σας απασχολούν στην άκρη και να ανοίξετε στο μυαλό και στην ψυχή σας ένα παράθυρο που θα σας γεμίσει με μουσική, χορό, νιάτα κι ομορφιά !

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς δασκάλες και  μαθητές της σχολής αλλά και τους φίλους μας ερασιτέχνες χορευτές για  την θετική τους διάθεση και την ακούραστη προσπάθειά τους στη δημιουργία αυτού του έργου.

Τέλος ευχαριστούμε εσάς που στηρίζετε το έργο μας εδώ και 18 χρόνια.

Ευχόμαστε να το απολαύσετε. Καλή σας διασκέδαση.

Φωτεινή

 

 

                                                          Μπαλέτο σε 3 πράξεις

Λιμπρέτο: Marius Petipa, Sergei Khoudekov

Μουσική : Ludwig Minkus

Σκηνοθεσία : Φωτεινή Κουτλογεωργίου

Χορογραφίες: Φωτεινή Κουτλογεωργίου, Αρετή Μίχου, Ξανθή Μωυσίδου, Κώστας Χρυσαφίδης

βασισμένοι στον Rudolf Nureev

 Κοστούμια : Ελένη Παπαδοπούλου

Φωτισμοί: Νίκος Νταλιάνης- The art of production

Σχεδιασμός αφίσας: Φίλιππος Καραπάτσιος

Nikiya: Αναστασία Ιωαννίδου, Γιώτα Ιωαννίδου

Solor: Κώστας Χρυσαφίδης

Gamzatti: Χριστίνα Ζιαγάκη

Brahmin: Κώστας Νίκογλου

Rajah: Δανιήλ Σταμπόλης

Fakir: Φωτεινή Κουτλογεωργίου

Corps de Ballet : Μιχαέλα Αποστολίδη, Μαρία Αρχοντάκη, Μαρία Βαϊτσούδη, Νικολέτα Βαλασάκη, Ζωή Γεωργαντά, Μαργαρίτα Γιαννίκη, Γιάννης Γρηγορίου, ‘Ελενα Δελτσίδου, Ελεάννα Ζιαγάκη, Χριστίνα Ζιαγάκη,Μαρία Ζιώγα, Αναστασία Ιωαννίδου, Γιώτα Ιωαννίδου, Φωτεινή Κουτλογεωργίου, Ευδοκία Κυριακάκη, Κωνσταντίνα Λουρμπάκη, Ντενίζ Μαχμουτλάρ, Αρετή Μίχου, Ιωάννα Μπούκα, Ιουλία Μουρατίδη, Νικολέτα Μουρατίδη, Μαρία Παπάλα, Όλγα Σακίδου, Δανιήλ Σταμπόλης,Ελισάβετ Τσονάκα, Αϊσενούρ Χαλήλ

Χαρέμι: Μαργαρίτα Γιαννίκη, Κωνσταντίνα Λουρμπάκη, Ιουλία Μουρατίδη, Δήμητρα Ράπτη

Φρουροί: Λουκάς Αποστολίδης, Ενές Ιζέτ, Ηλίας Μπορμπίδης, Γιώργος Τζουμανίκας

Ιέρειες- Χρυσά Είδωλα: Μαρία Ασβεστά, Άννα Βερβερίδη, Σοφία Γούλα, Γιατσό Ζο, Ελισάβετ Καραπάτσιου-Κυρέζογλου, Χαρούλα Κουτίδου, Άρτεμις Νασοπούλου, Ειρήνη Ουζουνάκη

Λουλούδια: Εσίλ Χακί, Ικρά Ικίζ Χουσεΐν, Κωνσταντίνα Καλατζίδου, Κωνσταντίνα Καραπάτσιο-Κυρέζογλου, Δεφνέ Μεμέτ, Μαριλένα Μωραΐτη, Ιωάννα Παραπάγκου, Λούνα Ρόμπερτ, Δήμητρα Σκόδρα, Αλέξια Φιλιππίδου

Παπαγάλοι: Ζωή Αραμπατζίδη, Μιχαέλα Γεωργιάδη, Θεοδώρα Καραγιάννη Βάρναλη, Βούλα Κουτσιανίτη, Χριστιάνα Λίπα, Μιχαέλα Λουλουδοπούλου, Κυριακή Μισαηλίδου, Αντέλια Παλαμάν Χουσεΐν, Άννα Μαρία Πάσσου, Δήμητρα Τζελέπη, Πένυ Τσατσαρίδου, Φένια Τσατσούρη, Θεοδώρα Σαββοπούλου, Μυρτώ Παχούμη

Χορός με το κανάτι : 

Σολίστ: Ξανθή Μωυσίδου

Κορίτσια: Κατερίνα Γιουφτσιάδη, Γαλήνη Ζακιλίδη, Χρυσούλα Ζωγραφινάκη, Αχίλλεια Κηπουρού,μ Αριάδνη Κολτσακλή, Ιωάννα Μεταξά, Ιωάννα Νάκου, Χρύσα Νασοπούλου, Αφροδίτη Σοφούλη

Κορίτσια του Παλατιού: Αγγελίδη Κορνηλία, Βούλγαρη Μαρία, Φαίη Γεωργαντά, Δέσποινα Γκαϊτατζή, Ευφροσύνη-Δέσποινα Ιωαννίδου, Ραφαηλία- Στυλιανή Ιωαννίδου, Χρυσή Κασάπη, Βέρα-Δέσποινα Κεχαγιά, Μιχαηλία-Δέσποινα Κιοσσέ, Ιωάννα Μπαϊρακτάρη, Ντάλια Σερήφ Μουσταφά, Βίβιαν Παναγιώτου, Λίλιαν Παναγιώτου, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Αιμιλία Τσιπλακίδη

Μικρές Σκιές:  Άννα Αριστειάδη, Πασχαλία Κυργιαλάνη, Ισιδώρα Μεραχτσάκη, Αλίκη Μουρατίδη, Ελισάβετ Ντίνα, Ελεάννα Παπαναστασίου, Κωνσταντίνα Τσατσαρίδου

 

Υπόθεση

Πρώτη Πράξη, Σκηνή 1

Με φόντο ένα ινδουϊστικό ναό ένα ειδύλλιο αναπτύσσεται. Η νεαρή χορεύτρια του ναού και ιέρεια της φωτιάς Nikiya ερωτεύεται το γενναίο πολεμιστή Solor. Σύμμαχός τους ο Φακίρης, λειτουργεί ως αγγελιοφόρος και τους βοηθάει να συναντηθούν.

Καθώς οι ιέρειες προσεύχονται στην ιερή φωτιά, ο Μεγάλος Βραχμάνος εξομολογείται με τη σειρά του τον μεγάλο του έρωτα στη Νikiya. Εκείνη όμως προσβεβλημένη τον απορρίπτει και του θυμίζει την θέση του στο ναό.

Καθώς η τελετή συνεχίζεται η Nikiya προσφέρει νερό στον Φακίρη κι εκείνος της μεταφέρει το μήνυμα του Solor για να συναντηθούνε.

Το νεαρό ζευγάρι ανταμώνει και ο Solor ορκίζεται στην ιερή φωτιά την αιώνια αγάπη του για τη Nikiya.

Την ίδια στιγμή όμως τους βλέπει ο Μεγάλος Βραχμάνος. Ο Φακίρης τρέχει να φυγαδεύσει το ζευγάρι και ο Βραχμάνος αποφασίζει να εκδικηθεί τον Solor.

 

Σκηνή 2

Στο παλάτι ο Μαχαραγιάς έχει οργανώσει μια τελετή προς τιμήν του Solor προκειμένου να τον τιμήσει για τη γενναιότητά του.

Εκεί κανονίζει να παντρέψει την κόρη του Gamzatti με τον Solor.

O Solor αρχικά αρνείται αλλά η επιμονή του Μαχαραγιά δεν του αφήνει περιθώρια να πει όχι.

Στους εορτασμούς καταφθάνει ο Βραχμάνος ο οποίος ενημερώνει τον Μαχαραγιά ότι ο υποψήφιος μνηστήρας της κόρης του έχει ορκιστεί αιώνια αγάπη στην Μπαγιαντέρα Nikiya.

Και ενώ αρχικά ο στόχος του Βραχμάνου είναι να βλάψει τον Solor, η οργή του Μαχαραγιά στρέφεται προς τη Nikiya.

H Gamzatti ακούει κρυφά την συζήτησή τους και καλεί την ανυποψίαστη Nikiya στο παλάτι για να της πει ότι ο Solor θα παντρευτεί εκείνη .

Η Nikiya αρνείται να δεχθεί ότι ο αγαπημένος της πρόκειται να παντρευτεί την κόρη του Μαχαραγιά και ότι την έχει προδώσει.

Η Gamzatti προσπαθεί να την δωροδοκήσει προκειμένου να τον αφήσει προσφέροντάς της κοσμήματα κι όλα τα πλούτη του βασιλείου.

Καθώς είναι αδύνατο να πείσει τη Nikiya να προδώσει την αγάπη της η σκηνή εξελίσσεται σε καβγά και η Gamzatti αποφασίζει να εδκικηθεί τη Nikiya.

 

Δεύτερη Πράξη

Ο Μαχαραγιάς υποδέχεται στο παλάτι καλεσμένους από όλο το βασίλειό του που έχουν έρθει για το γάμο της Gamzatti και του Solor.

Το εορταστικό κλίμα όμως διακόπτεται με την άφιξη της Nikiya η οποία χορεύει ένα μελαγχολικό χορό μπροστά σε όλο το παλάτι.

Κατά τη διάρκεια του χορού της η Nikiya παίρνει σαν δώρο ένα καλάθι με λουλούδια νομίζοντας ότι προέρχεται μυστικά από τον αγαπημένο της. Το καλάθι όμως προέρχεται από τον Μαχαραγιά και της Gamzatti και μέσα του κρύβεται ένα θανάσιμο μυστικό.

 

Τρίτη Πράξη- Το Βασίλειο των σκιών

Ο Solor βαθειά μετανιωμένος για τον θάνατο της αγαπημένης του περιπλανιέται στο δάσος. Εκεί στην προσπάθειά του να ξεχάσει καταφεύγει στο ναργιλέ.

Μέσα στις ονειροπολήσεις του βλέπει νεαρές κοπέλες να εμφανίζονται σαν σκιές μέσα στη νύχτα.

Ανάμεσά τους και η Nikiya η οποία τον συγχωρεί και μέσα στο όνειρό του οι δυο τους ενώνονται και πάλι στην αιωνιότητα.